දියවැඩියාව සුව කරන බිලිං



බිලිං කියන්නේ ලෝකයේ තියෙන පළතුරු වර්ගවලින් නිතරම වගේ අවතක්සේරු වන පළතුරු වර්ගයක්. බිලිං තරමක් කාමරංගා වලට සමාන කමක් දැක්වුවත් බිලිං වල කාමරංගා වලට සමාන නොවන තද ඇඹුල් රසක් තමයි අන්තර්ගත වෙන්නේ. ඒවගේම, ලොවපුරා විවිධ ඉයුම් පිහුම් කටයුතු සදහා බිලිං භාවිතා කරනවා. බිලිං කියන්නේ උෂ්ණාධික දෙයක්විදියට තමයි සැලකෙන්නේ. විටමින් B සහ C යකඩ, පොස්පරස් සහ විශාල ප්‍රතිඔක්සිකාරක බලයකින් සපිරි මේ පළතුරේ නිජභූමිය වෙන්නේ පිලිපීනයයි. මේ බිලිං කියන පළතුර ලොවපුරා වගා කරන අනෙත් පළතුරු වර්ග තරම්ම ප්‍රසිද්ධියක් ඉසිලුවේ නැතත් අප නොසිතන තරමේ විශාල පෝෂණ ගුණයක් බිලිං තුල අන්තර්ගත වනවා. බිලිං භාවිතයෙන් අපට ලබාගත හැකිසෞඛ්‍යය වාසි වලින් ඉතාමත් වැදගත් වන සෞඛ්‍යය වාසි කිහිපයක්.ගැන තමයි මේ ලිපියෙන් කතා කරන්නේ

තද දම් රතු මලින් හා දිගටි කොළ පැහැති පොකුරුවලින් පලබරව අලංකාරවන බිලිං ශාකය Oxalidaceae කුලයට අයත්වූවක්.විටමින් C බහුල, විටම්න් B ප්‍රභේද A සහ යකඩ පොස්පරස් කැල්සියම් ඇතුළු පෝෂක ගණනාවකින් යුතු, ශාකයක්. ගෙඩියෙන් 94% ක් පමණ පෝෂණීය ජලයෙන් යුක්තයි . ප්‍රතිශක්ති ප්‍රති ජීවක ප්‍රති අසාත්මික ගුණ හා ප්‍රති ඔක්සිකාරක ගුණ සහිතයි.
ආසියානු සම්භවයක් සහිත බිලිං 1793 න් පසු ඕස්ට්‍රේලියාව අප්‍රිකාව වැනි අනෙක් මහාද්වීපවල ද පැතිර ගිය අතර, සියලු රටවල ආහාර මෙන්ම ඖෂධ සඳහා ද යොදා ගනු ලබනවා.පලතුරක් සේ බිලිංගෙඩි කෑමට ගන්නා අතර වෑංජන, චට්නි අච්චාරු රසකැවිලි, බීම වශයෙන් ද සකසා ගන්නවා. ආහාර සැකසීමට පෙර ඇඹුල් ගතිය අඩුකිරීමට හුණු මිශ්‍ර දියේත්, අළු මිශ්‍ර දියේත්, ලුණු කහ මිශ්‍ර දියේත් තැප්පෙන්නට තබා තියනවා. ගෙඩිවල දෙපැත්ත ,කපා හුණු දැමූ ජලයේ පැය 12 ක් ගිල්වා තබා ගොඩට ගෙන, රත්කරගත් සීනි ද්‍රාවණයක වරින්වර දිනකීපයක් තැබීමෙන්, වියළි මිදි වැනි රසකැවිල්ලක් සකසා ගත හැකියි.

බිලිං උදරයට හිතකරයි. ආහාර රුචිය වඩන ගුණයෙන් යුතුයි. මලබද්ධය දුරු කරන්නක් උණ අර්ශස් ,ශීතාද රෝගය, දියවැඩියාව කැස්ස, උල්ලෝගම් ආදි රෝග ප්‍රතිකාර සඳහා යොදාගන්නවා එය චර්ම රෝග, කැසීම්, ඉදිමුම්, වලට එරෙහිව ප්‍රතිචාර දක්වන්නක්.එහි ඇති කැරොටින් කොලජන් හා oxalic acid සමට ඉතා හිතකරයි. කුරුළෑ ලප දුරුකර සම දීප්තිමත් කර වඩා තරුණ පෙනුමක් ලබා දෙමි න් රූපලාවණ්‍ය වර්ධකයක කාර්‍යහාරය ඉටුකරනවා.එසේ ම නීරක්තිය දුරුකරන්නක් හා තරබාරුව පාලනය කරන්නක්.බිලිං උගුරේ ආසාදන, , කැස්ස උල්ලෝගම් සුවපත් කරනවා.මාංශපේශි වේදනා දුරන අතර කම්මුල් ගායට සහන සලසනවා.දත් හා අස්ථිවල සෞඛ්‍යය රැක දෙනවා.සන්ධි ඉදිමුම් බැහැර කරමින් ආතරයිටිස් රෝග පාලනය කරනවා.අධි රුධිර පීඩනය උපදංශ ,වැනි රෝග ප්‍රතිකාර සඳ හා බිලිං ගෙඩි හා කොළ යොදාගන්නා බව සඳහන්.

කැස්සට ඖෂධයක් ලෙස-මහදුරු ඇට කිහිපයක් සමග බිලිංගෙඩි තුනක් සහ සීනි එක්කර මිශ්‍රණයක් භාවිතා කරලා ඔබට පුළුවන් ලේසියෙන්ම කැස්ස සුවකරගන්න. මේ මිශ්‍රණය නටන උණු ජලයේ හොදින් තම්බාගෙන පැය කිහිපයක් වාෂ්ප වෙන්න ඉඩ හරින්න. ඊළඟට මේ මිශ්‍රණය හරි අඩ බැගින් භාජන දෙකකට දමාගෙන එක් කොටසක් උදෑසනම හිස්බඩ පානය කරන්න. ඉතිරි කොටස සන්ද්‍යා කාලයේදී පානය කරන්න.

දියවැඩියාව සුව කරන ඖෂධයක් ලෙස-දියවැඩියා රෝගීන්ට බිලිං විශාල ලෙස ප්‍රයෝජනවත් වෙනවා. ඔබත්දි යවැඩියාව රෝගයෙන්පී ඩා විදින අයෙක් නම් බිලිං ගෙඩි 6 ක් ගෙන තලා වතුර වීදුරුවකට එක්කර වතුර පැසෙන කල් රත්කර නිවාගෙන දවසට දෙවරක් පානය කරන්න.

කුරුලෑ වලට සුවය දෙන ඖෂධයක් ලෙස-බිලිං තුල අන්තර්ගත වන ආම්ලික ද්‍රාවන නිසා ඵලදායීව කුරුලෑ සුවකර දීමේ හැකියාව තිබෙනවා. බිලිං ගෙඩියකින් කුඩා කැබැල්ලක් කපාගෙන ආසාදනය ඇති වූ ස්ථානයේ තබා සුවවීමේ ක්‍රියා වලිය සිදු වන තුරු විනාඩි කිහිපයක් සිට එම ස්ථානය පිරිසිදු ජලයෙන් සෝදා හරින්න.

උගුරේ ඇති වෙන උල්ලෝගම සදහා ප්‍රතිකාර සිදු කිරීමට (මෙය දිලීර වර්ග නිසා මුඛයේ සහ උගුරේ ඇති වෙන ආසාදන තත්වයකි. මෙය ඇති වූ විට මුඛය තුල සුදුපැහැති ලප ඇතිවේ.)
මේ ප්‍රතිකාර ක්‍රමය තරමක් වේදනාකාරී වුවත් බිලිං තුල අන්තර්ගත වන ආම්ලිකතාවයනිසා මෙය ඵලදායී ප්‍රතිකාර ක්‍රමයක් වනවා. ඔබටත් මේ ආසාදන තත්වය ඇතිවෙලා නම් බිලිං ගෙඩියක් තලා ආසාදනය ඇතිවූ ස්ථාන වල තබන්න.

රූමැටික්-වරින් වර ඇතිවෙන සන්ධි වල වේදනාව සුවකර ගැනීමට බිලිං පත්‍ර මිටක් ගෙන හොදින් අඹරා ජලය මිශ්‍ර කර මිශ්‍රණයක් සකස් කරගෙන ආසාදිත තත්වය ඇති ස්ථානයේ දිනකට දෙතුන් වතාවක් ආලේප කරන්න.

මාංශපේශි තද ගතියට ප්‍රතිකාර සිදු කිරීමට බිලිං පත්‍ර මිටකට බිලිං ගෙඩියක්, සුදුළුනු බික් දහයක්, ගම්මිරිස් ඇට පහළොවක් සහ විනාකිරි ස්වල්පයක් එකතු කර හොදින් අඹරා මිශ්‍රණයක් සකස් කරගන්න. මේ මෘදු මිශ්‍රණය මාංශ පේශි වල තද ගතිය ඇති ස්ථාන වල ආලේපකරන්න.

දත් කැක්කුමටප්‍රතිකාර ක්‍රමයක් ලෙස-ඔබට දත් කැක්කුමක් ඇති වූ අවස්ථාවක තලා ගත් බිලිං ගෙඩියකින් ස්වල්පයක් වේදනාව ඇති දතේ තබාගන්න. මේ සරල ඖෂධය ෆාමසි වලින් ලබාගන්න තිබෙන වේදනා නාශක වලට වඩා ප්‍රභල ඖෂධයක් වේවි.දත්වල අව පැහැය දුරු කිරීමට බිලිං ගෙඩියක් දෙකක් හොඳින් හපා දත් බුරුසුවකින් දත් මදින්න.පාදයේ, කටුවක් ඇනුණු විට-බිලිං ,ගෙඩියක් උණු අළු පල්ලේ තම්බා බඳින්න.

No comments:

Post a Comment

මහත අයට කෙට්ටු වෙන්න කස කසා ඇට පානක්

බොහෝ දෙනා කස කසා ඇට යොදාගනු ලබන්නේ ආහාර වර්ග හා බීම වර්ගවල අලංකාරය සඳහාය. විශේෂයෙන් බීම වර්ගවලට මෙන්ම වටලප්පන්, පුඩිං, සලාද, ජෙලිවලට රසකා...